1. Ruimte en water

1.2. Waterbeheer

Beleidsdoel Waterveiligheid

Zorgen voor integrale waterveiligheid en zoetwatervoorziening

Indicatoren

Realisatiewaarden

Streefwaarden

Omschrijving

2020

2021

2022

2023

2023

2024

2025

2026

Verplichte indicatoren (BBV)

N.v.t.

Eigen indicatoren

De regionale waterkeringen voldoen aan de veiligheidsnormen

1147
km

1153
km

1101
km

1113
km

1159
km

1159
km

1159
km

1159
km

Het streven is dat alle 1159 km regionale waterkeringen van de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa's en Wetterskip Fryslân aan de veiligheidsnormen voldoen. Elke zes jaar toetsen de waterschappen hun regionale keringen. Eind 2022 is de tweede toetsing afgerond en voldeden 58 km van de regionale keringen niet aan de normen. De belangrijkste oorzaak is bodemdaling. Er zijn hiervoor versterkingsprogramma's opgesteld. Ongeveer 12 kilometer keringen is in 2023 versterkt. De provincie bespreekt jaarlijks de voortgang van de programma's met het waterschap. Omdat keringen niet versterkt worden voordat ze afgekeurd zijn zullen er altijd keringen zijn die niet aan de normen voldoen. De streefwaarde zal in praktijk dus vrijwel nooit gehaald worden. Voor de keringen die niet aan de norm voldoen nemen de waterschappen beheersmaatregelen om het risico op overstroming te beperken.

Bestaande prioriteiten

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

Klimaatadaptatie; klimaatbestendig maken fysiek ruimtelijk domein en leefomgeving:

    • De watersystemen voldoen aan de normen voor waterveiligheid.
    • Voorkomen schade door hittestress, wateroverlast en droogte;
    • Beschikbaar hebben van voldoende zoet water van voldoende kwaliteit voor de diverse belangen;
    • Kennisvergroting, innovatie en nieuwe werkgelegenheid;
    • Bewustwording bij beleidsmakers en publiek.

groen

Resultaat 2023

  • Start van de gezamenlijke uitvoering van de Regionale Klimaatadaptatiestrategie van de werkregio Groningen - Noord-Drenthe. Een onderdeel is de aanvraag van de Impulsgeldregeling bij het Rijk.

groen

Resultaat 2023

  • In maart 2023 is de beschikking Impulsregeling (€ 5.784.087) ontvangen van het Rijk, waarmee de projecten van de Uitvoeringsagenda deels gefinancierd worden. Vanwege onze kassiersrol hebben we deze gelden via een subsidieverordening doorgeleid naar de regionale partners.
  • Op basis van de vastgestelde Regionale agenda is eind december een tweede aanvraag gedaan voor de Impulsregeling van het Rijk, waarmee het totale door het Rijk gereserveerde budget van € 13,1 miljoen voor de werkregio is aangevraagd.
  • Op 22 september is de Regionale Uitvoeringsagenda van de Regionale Adaptatiestrategie door alle regiopartners, incl. de provincie Groningen, vastgesteld en ondertekend.
  • Onze uitvraag bij partners voor provinciale cofinanciering van klimaatadaptieve projecten heeft vier potentiële projecten opgeleverd, waarvan er één voldoende concreet is uitgewerkt. Uitvoering van het project start in 2024.

Reductie van CO2; Veenoxidatie

Resultaat 2023

  • Opstellen en vaststellen van gebiedsplannen om veenoxidatie tegen te gaan.

groen

Resultaat 2023

  • Eind 2023 of begin 2024 zouden de gebiedsplannen klaar zijn, waarin de opgave in het kader van veenoxidatie wordt verwerkt. Dit doen we binnen het proces van de Transitie Landelijk Gebied. In dit proces hebben we meer tijd genomen om met de inwoners van het gebied tot gedragen gebiedsplannen te komen. We verwachten de resultaten hiervan medio 2024.
  • Uitwerken gebiedsplannen.

groen

  • De uitwerking van de gebiedsplannen volgt na vaststelling ervan in 2024. Het doel hiervan is om concrete uitvoeringsmaatregelen vast te stellen.

Prioriteiten Perspectiefnota 2023

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

  • B-AKWA: In 2000 is met de Groningse waterschappen een overeenkomst gesloten in het kader van de 'Herschikking van taken in het waterbeheer'. Jaarlijks vergoedt de provincie de kosten voor taken die geen hoofdtaak van de waterschappen zijn, zoals vaarwegbeheer. Ook wordt er een vergoeding betaald voor overgedragen kades, bruggen en sluizen. Daarnaast krijgt het waterschap Hunze en Aa's een bijdrage op grond van de overeenkomst 'Van Turfvaart naar Toervaart'. De bijdragen worden geïndexeerd op basis van de GWW-index van het CBS.

groen

  • De bijdrage voor 2023 is gelijk aan de bijdrage over 2022. Dit is toevallig en komt door de daling van sommige prijzen (bijvoorbeeld staal), nadat de prijzen in 2022 sterk waren gestegen.

Regulier

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

  • Organiseren Jongerenklimaatevent

groen

  • Op 8 juni heeft het noordelijke jongeren-event plaatsgevonden. Als uitwerking heeft een eerste netwerkbijeenkomst plaatsgevonden met het thema jongerenparticipatie en klimaatadaptatie. Dit is een eerste stap naar een structureel regionaal netwerk gericht op jongerenparticipatie.
  • Opbouwen netwerken en samenwerkingsverbanden GCA (Global Center on Adaptation)

groen

  • Op initiatief van het Akkoord van Groningen is het Climate Adaptation Platform (CAP) actief. Het GCA maakt hier onderdeel van uit. De kerngroep van het CAP heeft een programma voor onderwijs, onderzoek en 'public engagement' opgesteld en eind 2023 aan de stuurgroep voorgelegd. Er wordt nu door de samenwerkende partijen gezocht naar financiering en een trekker van dit programma.
  • Het contract voor de innovatiekennismakelaar is verlengd met een jaar vanuit het Akkoord van Groningen.
  • De VN-gezant heeft een veldbezoek afgelegd aan het gebied Zuidelijk Westerkwartier. De kennis vanuit het gebied wordt gebruikt voor soortgelijke opgaven in derdewereldlanden.

Bijdrage Verbonden partij aan beleidsdoel

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

N.v.t.

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 11:06:51 met de export van 05/22/2024 11:03:14