1. Ruimte en water

1.2. Waterbeheer

Beleidsdoel Waterkwaliteit

Verbeteren waterkwaliteit

Indicatoren

Realisatiewaarden

Streefwaarden

Omschrijving

2020

2021

2022

2023

2023

2024

2025

2026

Verplichte indicatoren (BBV)

% waterlichamen met een goede ecologische kwaliteit (oppervlaktewater) 1) 2)

Landelijke waarde

0,0%

0,0%

0,0%

0,0%

0,0%

0,0%

0%

0%

0,0% 3)

Eigen indicatoren 4)

% waterlichamen met een goede biologische toestand

15,2%

21,2%

21,3%

27,2%

n.n.b.

% waterlichamen met een goede fysisch chemische toestand

48,5%

30,3%

36,4%

72,7%

n.n.b.

% parameters en maatlatten met de score 'goed'

69,0%

71,9%

73,9%

76,5%

n.n.b.

  1. Bron: Informatiehuis Water . Betreft alle KRW-waterlichamen die in beheer zijn van waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en Wetterskip Fryslân, voor zover liggend in de provincie Groningen, met de waardering 'goed'. Beoordeeld volgens de beoordelingsmethode van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De provincie bespreekt jaarlijks de voortgang van de KRW met de waterschappen.
  2. In 2015 en 2020 waren in de provincie Groningen geen oppervlaktewateren met de waardering 'goed' voor ecologische kwaliteit. Nederland kent verschillende watertypen: 'natuurlijk', 'kunstmatig', of 'sterk veranderd'. Binnen deze watertypen is een aantal subcategorieën te onderscheiden. Ieder aangewezen KRW-waterlichaam wordt ondergebracht bij één van deze categorieën. Ieder watertype heeft zijn eigen GEP (gewenst ecologisch potentieel) dat bepaald wordt door verschillende parameters. De parameter die het laagst scoort bepaalt de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater in de range van 'zeer goed', 'goed', 'matig', 'ontoereikend', en 'slecht'. Een waterlichaam kan geen goede kwaliteit hebben als één van de parameters niet voldoet. Van de 33 waterlichamen in had geen enkel waterlichaam in 2020 de score 'goed'. In 2027 moeten alle waterlichamen over een goede ecologische kwaliteit beschikken of moet deze door de doorwerking van genomen maatregelen binnen bereik zijn.
  3. De KRW-stroomgebiedbeheerplannen zijn vastgesteld voor de periode 2022-2027. Het jaar 2023-2024 is een nieuw ijkmoment voor het vaststellen van de streefwaarden die in 2027 gehaald moeten zijn. Tussentijdse streefwaarden worden niet bepaald.
  4. De ecologische kwaliteit van een waterlichaam wordt bepaald door de biologische toestand (maatlatten voor vis, algen, macrofauna en waterplanten), de fysisch chemische toestand (parameters als fosfor, stikstof, doorzicht en zuurstof) en de aanwezigheid van specifieke verontreinigende stoffen. Gezamenlijk kan het om maximaal 12 parameters en maatlatten per waterlichaam gaan en ongeveer 75 stoffen. Als één van deze parameters of maatlatten een score lager dan 'goed' heeft en er specifiek verontreinigde stoffen gemeten worden, is de ecologische kwaliteit van het waterlichaam niet goed. Onder de eigen indicatoren wordt het percentage van de Groningse waterlichamen met een goede biologische toestand, een goede fysisch chemische toestand en het percentage parameters dat een goede score heeft weergegeven. Deze aanvullende indicatoren zeggen meer over de werkelijke verbetering van de waterkwaliteit.

Bestaande prioriteiten

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

KRW-doelstellingen bereikt in 2027.  

  • Wij voeren grondwatermaatregelen uit. De waterschappen oppervlaktemaatregelen.

oranje

  • De eigen grondwatermaatregelen zijn en worden conform uitgevoerd. Sommige oppervlaktewater maatregelen lopen achter op schema (bijvoorbeeld aanpak rioolwaterzuiveringsinstallaties). Hierover zijn extra overleggen gevoerd met waterschappen. Aanpassen van wet- en regelgeving van het Rijk op het gebied van met name nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen heeft meer aandacht nodig.
  • Gezamenlijk gaan we werken aan de tussenevaluatie.

groen

  • Vanuit het Rijk (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: IenW) wordt gewerkt aan de tussenevaluatie. Wij hebben actief meegewerkt in dit traject wat in 2024 tot de tussenevaluatie ('midterm review') leidt.

Prioriteiten Perspectiefnota 2023

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

  • Start evaluatie toestand waterkwaliteit in relatie tot de KRW-doelstellingen.

groen

  • Dit is onderdeel van de landelijke tussenevaluatie die is gestart, waarvan de regie bij het ministerie van IenW ligt. Wij hebben continu betrokkenheid in dit proces. Doel is om de landelijke midterm review eind 2024 gereed te hebben.

Regulier

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

  • Als onderdeel van de stroomgebiedbeheerplannen van de stroomgebieden Eems en Rijndelta zijn door uw Staten op 15 december 2021 vastgesteld en door het Rijk in maart 2022 de doelen, begrenzingen en de toestand van de Groningse KRW-waterlichamen vastgesteld. Er worden geen tussentijdse streefwaarden bepaald. Deze planperiode van de KRW loopt van 2022-2027.

groen

  • Vaststelling heeft in 2021 en 2022 plaatsgevonden.

Bijdrage Verbonden partij Waterbedrijf Groningen aan beleidsdoel

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

  • Zorg dragen voor de drinkwatervoorziening (het produceren en leveren van drinkwater) in haar verzorgingsgebied.

groen

  • Waterbedrijf Groningen werkt aan extra winning van drinkwater bij bestaande winlocaties Sellingen en De Groeve (Drenthe).
Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 11:06:51 met de export van 05/22/2024 11:03:14