1. Ruimte en water

1.1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoel Ruimtelijke kwaliteit

Een zo hoog mogelijke ruimtelijke kwaliteit in onze provincie, zowel in stedelijk gebied als in het buitengebied

Indicatoren

Realisatiewaarden

Streefwaarden

Omschrijving

2020

2021

2022

2023

2023

2024

2025

2026

Verplichte indicatoren (BBV)

N.v.t.

Eigen indicatoren

Aantal verkochte bouwkavels Blauwestad

68

154

123

28

38

38

37

31

De streefwaarden voor de jaren 2023-2026 zoals opgenomen in de Begroting 2023 (respectievelijk 35, 35, 33 en 27) zijn bij de Voorjaarsmonitor 2023 aangepast op basis van de Grondexploitatie Blauwestad 2023. (Actualisatie van de streefwaarden naar aanleiding van de Grondexploitatie Blauwestad 2024 gebeurt bij de Voorjaarsmonitor 2024.)
Het realisatiecijfer 2023 (exclusief restgronden) betreft de peildatum per 31 december 2023.

Bestaande prioriteiten

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

Viewer 'Inzicht in Ruimte'
Doel: Via de viewer Inzicht in Ruimte wordt de ruimtelijk integrale realisatie mogelijk gemaakt van de verschillende ambities die alle een claim leggen op de zowel ruimtelijk als regeltechnisch beperkt beschikbare ruimte in de provincie.

Resultaat 2023

  • Doorontwikkelen van de viewer (versie 2.0) en inzetten als instrument voor integraal werken bij projecten en beleidsontwikkeling.  

groen

Resultaat 2023

  • Versie 2.0 is gereed en bevat een openbaar en intern gedeelte dat gebruikt wordt voor beleidsontwikkeling. De informatie over huidig beleid en gerealiseerde en lopende projecten is openbaar.

Regiodeal Oost-Groningen
Doel: Rijk, regionale overheden, de bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zijn samen opgetrokken om regionale opgaven aan te pakken, dit heeft de regio’s en daarmee Nederland versterkt.

Resultaat 2023

  • De projecten uit 2021 ten aanzien van de Regiodeal Oost-Groningen, die in juli 2020 door het Rijk en de regio is ondertekend (deal van € 30 miljoen), zijn in uitvoering. Uitvoering van het Regiodeal-programma loopt door in 2023, 2024 en eventueel, bij verlenging, in 2025.  

groen

Resultaat 2023

  • Tot nu toe wordt in goede samenwerking gewerkt aan de gestelde regionale opgaven. Bij het Rijk wordt de Regiodeal Oost-Groningen beschouwd als een schoolvoorbeeld van een goede regiodeal.
  • Het Uitvoeringsprogramma 2023 is vastgesteld in december 2022. De 24 meerjarenprojecten die genoemd zijn in het Uitvoeringsprogramma 2022 lopen allemaal volgens de planning door in 2023. Daarnaast zijn in 2022 ook twee nieuwe meerjarenprojecten gestart (binnen de programmalijn 'Leren') die niet waren genoemd en zijn verder uitgerold in 2023. In 2023 zijn ook drie nieuwe meerjarenprojecten gestart op de programmalijn 'Gezondheid'. In totaal zijn er nu negen projecten afgerond, waarvan zes ten aanzien van de pijler 'Leren' en drie ten aanzien van de pijler 'Werk en Inkomen'.

Implementatie Omgevingswet
De Omgevingswet treedt naar verwachting in werking op 1 januari 2023. Wij starten met het werken met de Omgevingswet met een digitaal stelsel (DSO) dat niet volledig werkt. De inzet van (tijdelijke) alternatieve maatregelen zijn nodig, intern en in de regio.

De implementatie van de Omgevingswet is uitgesteld naar 1 januari 2024.

Resultaat 2023

  • Instrumenten zijn vastgesteld en gepubliceerd en het muteren van plannen is mogelijk.

groen

Resultaat 2023

  • De Omgevingsverordening is vastgesteld en gepubliceerd in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het muteren van plannen is succesvol getest door andere provincies.
  • Werkprocessen werken;

groen

  • Werkprocessen zijn in 2023 intern en in de regio (minimaal) getest en dit is werkend opgeleverd.
  • Met name uitvoering wettelijke taken (VTH) zowel intern als in de regio en als ketenpartner;

oranje

  • Het DSO is nieuw, een en ander is voorbereid. Pas bij de inwerkingtreding moeten praktijkonderzoeken de werking ervan uitwijzen.
  • Tijdelijke Alternatieve Maatregelen vervangen voor structurele oplossingen met betrekking tot het DSO. Hierbij liggen het initiatief en verantwoordelijkheid bij het Rijk.

oranje

  • Tijdelijke Alternatieve Maatregelen zijn voor een deel beschikbaar en een ander deel is nog in voorbereiding voor het gebruik van standaarden en instrumenten.

Brede beleidsmatige herziening Omgevingsvisie en Verordening

We spreken van een nieuwe Omgevingsvisie en niet van een Brede beleidsmatige herziening.

Resultaat 2023

  • Opleveren van een concept ontwerpvisie en nota reikwijdte en detailniveau (onderdeel plan-MER). (Zie Koersdocument september 2022.)  

oranje

Resultaat 2023

  • De nieuwe Omgevingsvisie (is breed beleidsmatig herzien) heeft de volgende planning: Halverwege 2024 is het conceptontwerp Omgevingsvisie gereed. Vaststelling van de Omgevingsvisie door uw Staten is voorzien tweede kwartaal 2025.
  • Notitie reikwijdte en detailniveau: Gereed in concept: 1 juli 2023. Vaststelling heeft plaatsgevonden en is vrijgegeven voor inspraak in oktober 2023.

Gebiedsontwikkeling industrieterreinen

Resultaat 2023

  • Samen met gemeenten uitvoeren van diverse verkenningen, analyses en onderzoeken om te bepalen of er nieuwe ruimte (uitbreiding industrieterreinen) gevonden moet worden voor economische ontwikkelingen en zo ja waar. Vanaf 2021 zijn hiernaar verschillende verkenningen gestart, op basis waarvan in 2022 en 2023 visie en uitgangspunten worden geformuleerd ten behoeve van de herziening van de Provinciale Omgevingsverordening. Voor de A7/N33-regio is inmiddels een perspectief/gebiedsvisie opgesteld als bouwsteen voor de provinciale Omgevingsvisie.

groen

Resultaat 2023

  • De behoefteraming bedrijventerreinen is gereed. In dit proces is intensief afgestemd met gemeenten. Het ruimtelijk economisch perspectief A7/N33-regio is vastgesteld door Provinciale Staten in november 2022. Voor de N366-regio is eind 2023 het visietraject afgerond. Doorvertaling van de visie vindt plaats in de Omgevingsvisie en gemeentelijke bedrijventerreinenvisies. Conform de provinciale verordening ligt deze verantwoordelijkheid bij de gemeenten. Deze visie legt een gemeenschappelijke basis op regionale schaal (gemeentegrens overstijgend).
  • Samen met gemeenten ontwikkelen van gebiedsvisies waarbij het resultaat van genoemde verkenningen, analyses en onderzoeken een onderlegger vormt. Indien industrieterreinen uitgebreid worden dit vormgeven via een gebiedsgericht en open planproces om zo te komen tot een nieuw bestemmingsplan, omgevingsplan of inpassingsplan. Dit betreft voor een groot deel analyses en producten die (conform de wet) nodig zijn voor het omgevingsplan/ milieueffectrapportage (mer) op het gebied van aspecten zoals bodem, geluid, externe veiligheid, flora en fauna, geur, stikstof, water, financiële en maatschappelijke haalbaarheid.

groen

  • De ruimtelijke economische visie gebied N366-regio onderzoekt hoe ruimte gegeven kan worden aan economische ontwikkeling langs de 'N366-as' Pekela, Stadskanaal, Ter Apelkanaal en Ter Apel. De conceptvisie is eind 2023 teruggelegd bij stakeholders uit de regio. De aanpassingen worden in de eerste helft van 2024 verwerkt in de visie en besproken met samenwerkende partners, gemeenten Stadskanaal, Pekela, Westerwolde en Borger-Odoorn en provincie Drenthe.
  • Met de gebiedsontwikkeling Oostpolder willen we voorzien in een uitbreiding van de Eemshaven via een gebiedsproces en open planproces. In november 2023 is een Structuurvisie inclusief bijbehorend plan-MER vastgesteld door uw Staten en is gestart met de opmaak van een Provinciaal Inpassingsplan met bijbehorend project-MER.
  • Het adviesrapport Regionaal Raamwerk Matsloot-Westpoort is in mei 2023 opgeleverd en bekrachtigd in het bestuurlijk overleg. Er is gestart met de gezamenlijke verkenning en uitwerking van de groenblauwe randen in het Transitie Landelijk Gebied (Groningen) / Drents Programma Landelijk Gebied (Drenthe) en een vervolgproces om te komen tot een keuze of en waar een mogelijke locatie voor grondberging van Cosun Beet Company kan plaatsvinden.
  • De gebiedsvisie Lauwersoog Natuurlijk is door de Stuurgroep Lauwersmeer omarmd als inspiratiedocument en is opgenomen in de opgaven van de Toekomstagenda Lauwersmeer.
  • In het gebied Groningen West waarvan het Regionaal Raamwerk Matsloot-Westpoort onderdeel uitmaakt is gestart met de voorbereiding van een bredere aanpak om samenhang en koppelkansen in het gebied te benutten.
  • De gemeente Westerwolde gaat een nieuwe bedrijventerreinenvisie opstellen. In dit traject vervullen wij als provincie een adviserende en controlerende rol. De ruimtelijk economische visie gebied N366 dient daarbij als onderlegger waarbij op regionale schaal integraal is gekeken naar ruimtelijke opgaven die spelen in het gebied.
  • Samen met gemeente Het Hogeland ten behoeve van de fase van planuitwerking een open planproces doorlopen voor de ontwikkeling van de Oostpolder. Hierbij wordt voor 2023 gekoerst op de oplevering Masterplan en plan-MER.

groen

  • De naamgeving van producten is in het kader van het later ingaan van de Omgevingswet bijgesteld. In plaats van een Masterplan gaat het om een Structuurvisie. In november 2023 is de Structuurvisie inclusief plan-Milieueffectrapportage (MER) door uw Staten vastgesteld. Aansluitend is de procedure van een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) opgestart door ons college met de terinzagelegging van een ontwerp-PIP. Deze procedure kent een doorloop en vaststelling door uw Staten in 2024.

Prioriteiten Perspectiefnota 2023

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

  • Grote transitie Wonen en bereikbaarheid. Zie programma 4. Bereikbaarheid, beleidsdoel Publieke mobiliteit.

groen

  • In juni 2022 heeft in het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BOL) een gesprek plaatsgevonden tussen Rijk en regio over het Deltaplan van het Noorden. Tijdens dit overleg zijn er afspraken gemaakt over de start en op hoofdlijnen de inhoud van het MIRT-onderzoek Lelylijn. Voor financiering van de realisatie van de Lelylijn wordt naast de beschikbare middelen van het Rijk gekeken naar middelen vanuit de regio en Europa. Om aanspraak te maken op Europese fondsen wordt gewerkt aan opname van de Lelylijn in het Europese TEN-T 'extended' kernnetwerk. In december 2023 is in Brussel een voorlopig akkoord bereikt over het toevoegen van de Lelylijn op het Europese TEN-T netwerk. Formeel moet het Europees Parlement als ook de Europese Raad dit in 2024 nog bekrachtigen.
  • De ministers van Transport van de 27 lidstaten van de EU hebben recent besloten dat de Lelylijn wordt opgenomen in het uitgebreide TEN-T netwerk. Echter niet alleen de Europese Transportministers hebben een stem als het over TEN-T gaat, ook het Europese Parlement beslist mee. De verwachting is dat de stemming over de opname van de Lelylijn op het TEN-T netwerk eind 2023 zal plaatsvinden. Op dat moment is dan definitief bekend of de Lelylijn op het TEN-T 'extended' kernnetwerk komt of niet. Parallel daaraan is de governancestructuur van het Deltaplan vastgelegd en is een start gemaakt met het NOVEX-programma en MIRT-onderzoek Lelylijn, Het MIRT-onderzoek Nedersaksenlijn en met de analyse Verbeteringen Bestaand Spoor. Planning van het Deltaplan voor het Noorden is dat bij de MIRT- onderzoeken tijdig en voldoende beslisinformatie beschikbaar is dat het Rijk samen met de regio bij het BO MIRT in het najaar van 2024 een Startbeslissing te kunnen laten nemen. Voor het onderdeel Verbetering Bestaand spoor geldt dat ProRail gestart is met een planstudie maatregelen rondom de flessenhals Meppel. Vanuit de regio wordt nog een lobby gevoerd dat het Rijk ook de aanvullende middelen beschikbaar stelt die nodig zijn voor alle verbeteringen tussen Groningen en Zwolle om een derde en vierde intercity tussen Groningen en Zwolle te kunnen laten rijden. De lobby om een derde en vierde intercity op te laten nemen in de nieuwe landelijke treinconcessie is helaas niet gelukt. Desalniettemin blijven wij lobbyen voor een derde en vierde intercity tussen Groningen-Zwolle en verder. Ten aanzien van de eerste fase van de Nedersaksenlijn, de spoorlijn Veendam-Stadskanaal heeft het Rijk op 24 april 2023 bekend gemaakt hiervoor voldoende middelen beschikbaar te stellen zodat deze spoorlijn gerealiseerd kan gaan worden. Er is geconstateerd dat voor de ruimtelijke procedure een projectbesluit nodig is. De implicaties hiervan op het project worden nader beschouwd. In 2023 zijn een aantal varianten ontwikkeld. Hierdoor kan in 2024 gestart worden de afstemming met de omgeving om zo te komen tot een voorkeursalternatief.

Grote transitie Regie op ruimte

  • We leveren in januari 2023 een tussenrapportage aan het Rijk en komen in juni 2023 met ons Plan van Aanpak voor de door het Rijk gevraagde inzet op de Nationale Programma's. We zorgen dat dit Plan van Aanpak goed aansluit bij ons Koersdocument als voorloper op de Omgevingsvisie.

groen

  • Op 14 november 2023 hebben wij het ruimtelijk voorstel NOVEX (Nationale Omgevingsvisie Executie) 'Dit is Groningen, waardevol Groningen'vastgesteld. Hierover zijn uw Staten per brief  geïnformeerd. Daarmee hebben we invulling gegeven aan de bestuurlijke afspraak met het Rijk. Het ruimtelijke voorstel is intensief besproken met gemeenten, waterschappen en Waterbedrijf Groningen en deze partijen hebben een actieve inbreng gehad in het voorstel. Dit is periodiek gebeurd, in afstemming met de processen rondom de Omgevingsvisie, enerzijds om overeenstemming tussen beide trajecten te garanderen, anderzijds om de betrokken organisaties niet dubbel te hoeven belasten.
  • We hebben medio 2023 een operationeel systeem van afstemming met de gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties, als onderdeel van deze aanpak. Zo borgen we een evenwichtige ruimtelijke agenda die de belangen van de provincie en de nationale belangen dient en die zo integraal mogelijk gefundeerde, overkoepelende ruimtelijke afwegingen faciliteert.

groen

  • Het ruimtelijk voorstel NOVEX 'Dit is Groningen; waardevol Groningen', stelt brede welvaart centraal en geeft invulling aan de nationale programma's op een wijze die ten goede komt aan de inwoners van Groningen, zich sterk maakt voor Stad én Ommeland, bijdraagt aan de Groninger identiteit, met maatregelen die multifunctioneel en inpasbaar zijn, die bijdragen aan een veilige leefomgeving en oog hebben voor langetermijneffecten.

Realisatie woningbouw Groningen-West

  • Een bestuurlijke en medewerkersorganisatie die gezamenlijk de ontwikkelingen in het gebied ten westen van de stad begeleiden en integraal bespreken, teneinde de voortgang van projecten te bespoedigen en rechtszaken voorkomen;

groen

  • De huidige organisatie is in ontwikkeling om, effectiever en efficiënter, vanuit samenhang te kunnen sturen op de integrale ontwikkelingen.
  • Een plan voor natuurcompensatie als gevolg van de lopende ontwikkelingen in de periode 2023-2030;

oranje

  • Een gewijzigd besluit inzake natuurcompensatie Suikerzijde is genomen. Er spelen veel ruimtelijke vraagstukken en opgaven in het gebied waarvan nu nog niet duidelijk is of en hoe ze uiteindelijk gaan landen en met welke impact. Het opstellen van een allesomvattend natuurcompensatieplan is nu nog niet mogelijk.
  • Een bijdrage aan het Gebiedsplan Nationaal Programma Landelijk Gebied, op basis van het Raamwerk Westpoort-Matsloot (2022) en de Klimaatadaptatiestudie (2022);

groen

  • Bijdrage is geleverd. De verdere verkenning en uitwerking van de groenblauwe randen als basis voor het Regionaal Raamwerk wordt meegenomen in de gebiedsprocessen (Transitie Landelijk Gebied).
  • Een aanpak Omgevingswaarden Milieu rondom Cosun/andere bedrijvigheid in dit gebied;

groen

  • Cumulatieve geursituatie is in beeld gebracht. Een mogelijke gebiedsaanpak Omgevingswaarden is besproken met en geagendeerd bij de gemeente Groningen, waar verdere besluitvorming in deze ligt.
  • Een samenwerkingsverband rondom de integrale aanpak Aanpak Aduarderdiep.

groen

  • Vanuit de projectopdracht Verkenning Aduarderdiepzone is een integraal, intern projectteam ingericht. Vanuit dit team vindt afstemming plaats met de stakeholders om te komen tot een integraal en gedragen voorkeursalternatief. De voorbereidingen zijn in 2023 gestart en de verkenning start in 2024.

Flexpool woningbouwplannen (Regeling specifieke uitkering flexibele inzet ondersteuning woningbouw)

  • Door iedere gemeente is in 2023 een flexpoolaanvraag gedaan voor ofwel versnelling van de woningbouw ofwel herstructurering van de woningbouw ofwel het maken van een woonzorgvisie.

groen

  • Met elke gemeente binnen de provincie Groningen zijn gesprekken gevoerd. Elke gemeente heeft een aanvraag in 2023 ingediend.

Regulier

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

  • Uitvoeren Subsidieregeling ruimtelijke kwaliteit provincie Groningen: De subsidie ruimtelijke kwaliteit kan helpen (de grote) ruimtelijke opgaven in goede banen te leiden door subsidiëring van onderzoek en ontwerp op het gebied van stedenbouw en landschap. Onderzoek levert aandacht en kennis op over de kwaliteiten van het landschap en de bebouwing. Ontwerpers geven inzicht in hoe we op een goede manier om kunnen gaan met deze kwaliteiten bij ruimtelijke opgaven. Zo willen we de ruimtelijke kwaliteit van onze provincie verbeteren zodat deze aantrekkelijk blijft voor inwoners en bezoekers.

oranje

  • Afgelopen jaar zijn er twee aanvragen vastgesteld, voor een bedrag van circa € 15.000. De subsidieregeling is achtergebleven bij afgelopen jaren waarin het gebruikelijk was om circa vier à vijf subsidieaanvragen vast te stellen binnen het budget van € 100.000. Er zijn wel met twee andere partijen voorgesprekken geweest over aanvragen, maar deze hebben niet tot een (volledige) aanvraag geleid. Mogelijk volgt dit in de loop van 2024.

Uitvoering door het projectbureau Blauwestad gebiedsontwikkeling (per woongebied):

Het Havenkwartier

Het Havenkwartier

  • Realisatie (november 2022-oktober 2023) en oplevering (november/december 2023) brug Beekjuffer; (vaar)verbinding woongebied Het Park en Het Havenkwartier, ter vervanging van de bestaande dam.  

groen

  • Brug Beekjuffer in de toegangsroute naar de woongebieden van Het Havenkwartier en De Wei is conform planning opgeleverd. Eind december is de brugverbinding voor het verkeer opengesteld.
  • Realisatie en geplande oplevering (december 2023) twee verkeersbruggen in Het Havenkwartier als ook een vaarduiker ter vervanging van een bestaande dam ter ontsluiting van de woonstraat Scheepsmeter in Het Havenkwartier.

groen

  • De (bestratings)werkzaamheden ten behoeve van de oplevering van de vaarduiker in woonstraat Scheepsmeter en beide recent gerealiseerde verkeersbruggen in het bouwgebiedHavenkwartier Midden zijn nagenoeg afgerond.
  • Gefaseerde realisatie bouwrijp maken bouwgebieden Havenkwartier Midden. De oplevering van de eerste fase is december 2022. De tweede fase wordt gerealiseerd in 2023/2024, met een geplande oplevering in juni 2024.

groen

  • De eerste fase is afgerond, werkvoorbereiding, planning en realisatie van de tweede fase verloopt conform.
  • Realisatie en oplevering (december 2023) bouwrijp maken bouwgebied Havenkade (40-70 (wooneenheden in combinatie met bedrijfs-/horeca-/werkruimte).

groen

  • Het bouwrijp maken van de eerste fase (woonappartementen) Havenkade verloopt conform planning (90% afgerond). Het Definitief Ontwerp van bouwfase 1 is door de betrokken partijen afgerond.
  • Realisatie en bouw woningen Havenkwartier Midden (Berlage Singels); doorlopend in 2023.

oranje

  • In verband met veranderende marktomstandigheden is het project geherpositioneerd. Dit proces is afgerond, de kavels/woningen zijn sinds het najaar 2023 met een aangepaste propositie opnieuw in verkoop gebracht. De belangstelling neemt toe maar heeft nog niet geleid tot een verkoopresultaat.
  • Verkoop (gestart september 2022), realisatie en bouw (pakhuis)woningen in combinatie met kleinschalige bedrijfs-/werkruimte en horecafuncties Havenkade (geheel 2023).

groen

  • In samenwerking met het projectbureau en de gemeente Oldambt is het Definitief Ontwerp voor fase 1 Havenkade (appartementencomplex met woningen en bedrijfsmatige ruimte) afgerond en door de betrokken ontwikkelaar verder in (vergunning)procedure gebracht. De verkoop start in het voorjaar van 2024.

Het Park

Het Park

  • Verkoop kavels fase 4 Het Park en planvoorbereiding en uitwerking verkaveling fase 5 Het Park, inclusief herinrichting infra/wegen.

groen

  • Na start in 2022 zijn 14 van de 29 kavels behorende tot fase 4 Het Park (Vliegenzwam) regulier in verkoop. In 2023 zijn meerdere kavels verkocht en/of getransporteerd. De resterende kavels worden in een later stadium in verkoop gebracht. Na presentatie van een stedenbouwkundige studie is het ontwerp en verkaveling van fase 5 Het Park (locatie huidige Bovist) nader uitgewerkt. De geplande start van ontwikkeling (bouwrijp maken, verkavelen) is gepland in het voorjaar van 2025.

Het Wold

Het Wold

  • Aanleg en oplevering (februari 2023) van de (autoverkeer)brug (de Booneschanskerbrug) in verband met de verdere ontsluiting van woongebied Het Wold.

groen

  • De Booneschanskerbrug is in februari 2023 conform planning gerealiseerd en opgeleverd.
  • In verband met toegenomen bebouwing en bewoning het doorontwikkelen en versterken van de groenstructuren/openbaar groen in woongebied Het Wold.

groen

  • Er zijn groenstructuren aangelegd en verlichtingsarmaturen vervangen. Verder is een oriënterende studie gestart naar het herverkavelen van fase 2 Het Wold.

Het Riet

Het Riet

  • Realisatie en geplande oplevering (juli 2023) bouw- en woonrijp maken eilanden Langeland, Endelave inclusief drie bruggen en twee vaarduikers en het eiland Bornholm (realisatie in vanaf 2023 en oplevering in 2024 inclusief één brug).  

groen

  • De hoofdinfrastructuur op de eilanden Langeland en Endelave is aangebracht. Beide eilanden bevinden zich in de afrondende fase, met verwerking van grond en aanleg van de bermen, groen-voorzieningen als ook het plaatsen van de openbare verlichting (gereed juni 2024). Het bestek voor aanbesteding van het eiland Bornholm ligt gereed. Afhankelijk van de (markt)vraag wordt het eiland in ontwikkeling gebracht, dit jaar en komend jaar is er voldoende kavelareaal in Het Riet waarmee de markt wordt bediend.

Ringprojecten

Ringprojecten

  • Uitvoeren diverse projecten oost- en westzijde.

groen

  • De in Het Wold gerealiseerde fietsverbinding en pontoversteek functioneren naar behoren. Dit geldt ook voor de in Het Park aangelegde betonpaden. Het gebied rondom de Wilgenborg/evenemententerrein heeft een afgeronde uitstraling gekregen door de aanlegde klinkerpaden en picknickplaatsen c.q. boomgaarden.

Regulier

Regulier

  • Beheer en onderhoud woongebieden (tot 2025), inclusief onderwatermaaien Oldambtmeer en waterwegen Blauwestad.

groen

  • Met behulp van digitale en gps-technieken is het maaiseizoen 2023 succesvol afgerond. De eveneens in 2023 geïntroduceerde applicatie Waterplanten (dagelijkse update maaitrajecten) heeft naar tevredenheid van gebruikers gefunctioneerd. Beide instrumenten vormen een waardevolle verbetering in het maaibeheer en wordt gecontinueerd.
  • Werkervaringsplaatsen ('Social return') Beheer en onderhoud, met gebruikmaking van buitenwerkplaats (Oostereinde).

groen

  • Conform.
  • Focus op organiseren en faciliteren van evenementen door derde partijen.

groen

  • In 2023 zijn diverse culturele (waaronder locatietheater) en sportevenementen (onder meer beachvolley) ondersteund of gefaciliteerd. De evenementen-kalender is onderdeel van de marketingcampagne van het projectbureau. Het onderwijsveld heeft Blauwestad gevonden als stage-, onderzoeks- en voorlichtingslocatie. Hier is in 2023 breed ruimte voor gegeven door het projectbureau.
  • Recreatieve en economische ontwikkeling: herbestraten en plaatsen hekwerk bij horecapaviljoen Redersplein 8 (Heerlijke streken).

groen

  • Deze werkzaamheden zijn conform planning opgeleverd.

Bijdrage Verbonden partij aan beleidsdoel

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

N.v.t.

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 11:06:51 met de export van 05/22/2024 11:03:14