Paragrafen

Grote transities

De provincie Groningen is een krachtige provincie die werkt aan de toekomst. Er komen grote opgaven op ons af, zoals de klimaatverandering, die noodzaken tot aanpassen van de ruimtelijke inrichting.
Daarbij heeft de provincie kansen en grote ambities: versterken van de brede welvaart, CO 2 -neutraal worden, circulair worden, steden en landelijk gebied klimaatrobuust maken. Dat zijn langetermijndoelen uit Europees en nationaal beleid, maar die nu om actie vragen. En dat met een wereldwijze energiecrisis, zeespiegelstijging en overstromingsrisico's, verzilting en droogte, woningtekort, sociale ongelijkheid tussen stad en krimpgebieden.
De grenzen van bestaande systemen zijn bereikt. Een beetje herschikken helpt niet meer. De opgave is om oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan meerdere doelen tegelijk. Dit is ook wat de Omgevingswet van ons vraagt. Dat vraagt een andere manier van werken dan we gewend zijn.

  • We streven en handelen vanuit waardecreatie voor de langere termijn; We hebben visie, ontwikkelen scenario's en strategieën om kansen te benutten die meerwaarde voor het geheel bieden.
  • Wij gaan de voorkant van beleidsontwikkeling, sectorale nota's en programma adviseren hoe deze kunnen bijdragen aan de waarde van het geheel voor nu en de lange termijn.
  • Wij werken vanuit onze visie, vastgelegd in het koersdocument actief samen met gemeenten, waterschappen en het Rijk aan de regionale en nationale opgaven.

Uitwerking doelen 2023

  • In december 2023 is het ruimtelijk voorstel NOVEX (Nationale Omgevingsvisie Executie) 'Dit is Groningen, waardevol Groningen' besproken in uw Staten. Daarmee hebben we invulling gegeven aan de bestuurlijke afspraak met het Rijk. Het ruimtelijke voorstel is intensief besproken met gemeenten, waterschappen en het waterbedrijf en deze partijen hebben een actieve inbreng gehad in het voorstel. Dit is periodiek gebeurd, in afstemming met de processen rondom de Omgevingsvisie, enerzijds om overeenstemming tussen beide trajecten te garanderen, anderzijds om de betrokken organisaties niet dubbel te hoeven belasten.

Het Ruimtelijk voorstel, stelt brede welvaart centraal en geeft invulling aan de nationale programma's op een wijze die ten goede komt aan de inwoners van Groningen, zich sterk maakt voor Stad én Ommeland, bijdraagt aan de Groninger identiteit, met maatregelen die multifunctioneel en inpasbaar zijn, die bijdragen aan een veilige leefomgeving en oog hebben voor langetermijneffecten.

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 11:06:51 met de export van 05/22/2024 11:03:14