7. Openbaar bestuur

7.3. Bestuurlijke samenwerking en toezicht

Beleidsdoel Samenwerking en toezicht

Bevorderen van de kwaliteit van het openbaar bestuur (onder andere via samenwerkingsverbanden) en de uitvoering van specifieke wettelijke taken

Indicatoren

Realisatiewaarden

Streefwaarden

Omschrijving

2020

2021

2022

2023

2023

2024

2025

2026

Verplichte indicatoren (BBV)

Aantal gemeenten onder preventief toezicht 1)

Landelijke waarde

0

9

2

13

0

5

0

3

0

0

0

0

0

0

0

0

Eigen indicatoren

Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen tijdig (voor aanvang van betreffend begrotingsjaar) in kennis stellen van het voor hen van toepassing zijnde begrotingstoezicht voor het komende jaar

100%

100%

100%

100%

100%

100%

100%

100%

Alle lokale overheden voldoen voor het grootste deel aan de Archiefwet en hebben met name aandacht voor de specifieke eisen die digitaal archiefbeheer stellen

60%

65%

n.v.t. 2)

n.v.t. 2)

80%

85%

  1. Bron: ministerie van BZK. Preventief begrotingstoezicht wordt ingesteld wanneer, naar ons oordeel, de begroting niet structureel en reëel in evenwicht is en het, naar ons oordeel, niet aannemelijk is dat dit evenwicht uiterlijk in het laatste jaar van de meerjarenraming tot stand kan worden gebracht.
  2. Beoordeling van de lokale overheden voor dit onderwerp gebeurt in het kader van het maatwerktoezicht, daarmee is deze indicator overbodig geworden. De manier waarop de gemeenten en waterschappen voldoen aan hun wettelijke verplichtingen wordt in de maatwerkplannen en jaarrapportages opgenomen. In de Begroting 2024 is deze indicator daarom niet meer opgenomen.

Bestaande prioriteiten

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

Provincie is betrouwbare en transparante partner in samenwerking met gemeenten en andere externe partners door onder andere bevordering participatie en draagvlak bij beleidsvorming en bevordering kennisontwikkeling openbaar bestuur.

Resultaat 2023

Resultaat 2023

  • Ontwikkeling gebiedsgericht relatiebeheer; mede door het werken met gebiedsgedeputeerden;

groen

  • Ons nieuwe college van Gedeputeerde Staten werkt niet meer met gebiedsgedeputeerden. De gedeputeerden hebben geïnvesteerd in bestaande en nieuwe relaties.
  • Draagvlak creëren bij en samenwerking met gemeenten tot stand brengen voor gezamenlijke ambities en bestuursstijl en rol van de provincie bij het werken aan de kwaliteit van het openbaar bestuur (KOB);

groen

  • In 2023 hebben ambtelijke werkgroepen gewerkt aan de realisatie van wensen en afspraken. Daarnaast hebben wij samen met de gemeenten en waterschappen meegedaan het (landelijke) onderzoek door RUG en Berenschot naar Bestuurlijk Regionale Ecosystemen. Dit leverde eind 2021 een rapport op met analyse en aanbevelingen, dat aan raden en uw Staten is toegezonden. Een ambtelijke en bestuurlijke groep werkt permanent aan de implementatie van de aanbevelingen.  
  • Verdere ontwikkeling afwegingskader (participatieleidraad) en tools, voor (innovatieve) instrumenten voor beleidsvorming, participatie en draagvlak;

groen

  • Op basis van de richtinggevende uitspraken door de Staten is in 2022 de Expeditie Participatie gestart, waarbij gesprekken worden gevoerd tussen Statenleden, gedeputeerden, inwoners en ambtenaren. Deze vormden onder andere input voor de notitie Werken aan Participatie die in december 2022 door uw Staten is vastgesteld. In 2023 is gewerkt aan de implementatie van de voorstellen.  
  • Verder uitvoeren van de pilot 'Digitale democratie' in samenwerking met BZK en VNG in kader van programma Democratie in Actie. (Het online participatieplatform van de provincie (stem vanprovinciegroningen.nl) en een aantal Groninger gemeenten is in 2020 opgestart.)

groen

  • De pilot 'Digitale democratie' in samenwerking met het ministerie van BZK en VNG in het kader van programma Democratie in Actie, gericht op de totstandkoming van een online participatieplatform voor de provincie en de Groninger gemeenten, is gecontinueerd. De online-participatieplatforms die zijn gerealiseerd worden sinds 2021 gebruikt bij provinciale en gemeentelijke participatieprocessen, zoals de A7/N33 en de Omgevingsvisie.
  • Samen met de Groninger gemeenten vormen van de werkgroep Participatie en verder bouwen verder aan een provinciaal (leer)netwerk van participatie- en democratieprofessionals.

groen

  • Samen met Groninger gemeenten vormen we de werkgroep Participatie en bouwen we aan een provinciaal (leer)netwerk van participatie- en democratie-professionals. We stemmen processen af en delen kennis en 'good practices', die een plek krijgen in lopende participatieprocessen. Met de werkgroep is een Werkdag Participatie 2023 georganiseerd, die in het teken stond van het samenspel met inwoners rond de Toekomstagenda Groningen en Nij Begun.  
  • Uitvoeren van de voorstellen uit de notitie Werken aan Participatie (2022), waaronder het werken met de provinciale participatieleidraad, het inrichten van de Werkplaats Participatie en het vervolgen van de Expeditie Participatie;

groen

  • Voorjaar 2022 is de Expeditie Participatie gestart, in 2022 is de Werkplaats gerealiseerd en is de participatieleidraad door uw Staten vastgesteld. In de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen op 15 maart 2023 is de Week van de Democratie georganiseerd waarin met een vijftigtal activiteiten door de hele provincie heen participatie onder de aandacht is gebracht.
  • Op basis van de opbrengst van de bestuurlijke gesprekken met alle gemeenten en waterschappen in 2021 verder vormgeven van de gezamenlijke inzet op regionale samenwerking. (De Strategische Toekomst Agenda Groningen en de notitie Werken aan Participatie vormen de basis hiervoor.)

groen

  • Een ambtelijk team (met leden van gemeenten, waterschappen, de Vereniging van Groninger Gemeenten en de provincie) werkt aan de kwaliteit van het openbaar bestuur, op basis van het onderzoek Bestuurlijk Regionale Ecosystemen (BRE) en de Ronde Kwaliteit Openbaar Bestuur (KOB). Er is in 2023 veel geïnvesteerd in de ambtelijke en bestuurlijke samenwerking tussen de verschillende Groningse overheden bij het proces dat rond de Toekomstagenda Groningen en Nij Begun is opgestart.
  • Doorontwikkeling naar toekomstbestendig, krachtig en modern openbaar bestuur;

groen

  • Er wordt permanent geïnvesteerd in het versterken en verdiepen van relaties en samenwerking met de medeoverheden; de gemeenten (en die tussen gemeenten onderling), waterschappen en het Rijk.
  • Tools en werkwijzen voor draagvlak en participatie zijn in organisatie verankerd en vastgelegd in participatiebeleid c.q. een participatieleidraad. Deze leidraad wordt in een organisatiebreed proces met inwoners, medeoverheden en met externe stakeholders geïmplementeerd. Het online participatieplatform stemvanprovinciegroningen.nl wordt gebruikt voor participatieprocessen.

groen

  • Afwegingskader, tools en werkwijzen voor (digitale) participatie en inspraak worden in de organisatie verankerd en vastgelegd en gehanteerd, op basis van de door uw Staten vastgestelde nota Werken aan Participatie. Wij geven invulling aan het experimenteren met innovatieve draagvlak- en participatie-instrumenten (incl. evaluatie daarvan). Het online-participatieplatform 'Stem van provincie Groningen' dat in 2021 is gelanceerd, is voor verschillende processen zoals A7/N33 en de Omgevingsvisie in gebruik. De Werkplaats Participatie is ingericht, om de kwaliteit van participatieprocessen te borgen. Dit is een doorlopend proces.
  • Organiseren kennisontwikkeling en aansluiting bij kennis- en onderwijsinstellingen.

groen

  • Aan kennisontwikkeling geven wij een impuls door onder andere uitwisseling van personeel, traineeships, stages en thema- en kennisbijeenkomsten.
  • Met kennis- en onderwijsinstellingen ontwikkelen wij gezamenlijke leergangen en kennisbijeenkomsten. Zo is dit jaar een gezamenlijk leertraject voor financiële beleidsmedewerkers en een leergang digitale democratie geweest. De Groninger Bestuursconferentie 2024 is samen met de Rijksuniversiteit Groningen in voorbereiding.  

Regulier

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

Bestuurlijke organisatie (en regionale samenwerking):

  • Faciliteren gemeenten bij regionale samenwerkingsprocessen en monitoren bestuurskracht.

groen

  • Aanpak Ondermijning: Wij werken samen met en faciliteren gemeenten met betrekking tot de regionale samenwerking bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. In 2023 hebben wij hieraan onder meer invulling gegeven door themabijeenkomsten met gemeenten te organiseren (bewustwording) en door pilots in het kader van het actieprogramma vakantieparken. Impulsmiddelen van het Rijk zullen worden ingezet voor uitvoering van de regionale samenwerking tussen de Groninger gemeenten bij de aanpak van ondermijning en versterking van hun weerbaarheid.

Interbestuurlijk Toezicht (IBT)

  • Actualiseren maatwerktoezichtsplannen voor de gemeenten Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde;

groen

  • De domeingesprekken Archief en informatiebeheer, Ruimtelijke ordening, Gebouwd erfgoed en archeologie, Huisvesting vergunninghouders en Wabo met de toezichthouders van de provincie en de gemeentelijke vakdeskundigen op deze domeinen van de gemeenten Groningen, Het Hogeland, Pekela, Veendam en Westerkwartier hebben plaatsgevonden. De geactualiseerde plannen zijn door ons college vastgesteld op 13 juni en naar de gemeentebesturen verstuurd. In oktober startten de actualiseringsgesprekken met de gemeenten Eemsdelta, Midden-Groningen, Oldambt, Stadskanaal en Westerwolde. Ook zijn we met het waterschap Hunze en Aa's gestart met gesprekken over een maatwerktoezichtsplan. Die hebben geresulteerd in het eerste maatwerkplan. Ons college heeft de geactualiseerde plannen voor deze gemeenten en het eerste plan voor het waterschap Hunze en Aa's vastgesteld op 12 december 2023.
  • Toezicht houden op het naleven van de afspraken die staan opgenomen in de maatwerktoezichtsplannen van deze gemeenten;

groen

  • De provinciale toezichthouders hebben voor hun eigen domein doorlopend, maar in elk geval elk kwartaal, contact met de gemeenten over de voortgang van de gemaakte afspraken.
  • Inrichten maatwerktoezicht voor waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest: Wabo en Archief- en informatiebeheer (in samenwerking met de provincie Drenthe);

groen

  • Gesprekken over de inrichting van het maatwerk hebben voor Hunze en Aa's al geleid tot een maatwerkplan dat op 1 januari 2024 van kracht werd. Met Noorderzijlvest vinden de gesprekken plaats in het voorjaar, naar verwachting wordt het eerste toezichtsplan voor de zomer vastgesteld, samen met de geactualiseerde plannen voor de gemeenten Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde. Op deze manier hebben we de overheden waarop ons college toezicht houdt in twee groepen verdeeld: ieder half jaar worden de plannen voor vijf gemeenten en één waterschap geactualiseerd.  
  • Organiseren van netwerkbijeenkomsten voor de onderwerpen van generiek toezicht.  

groen

  • In 2023 organiseerden wij een netwerkbijeenkomsten over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hiervoor was zoveel belangstelling dat er nog twee bijeenkomsten over dit onderwerp volgden. De voorgenomen bijeenkomst over het InterBestuurlijk Programma (IBP) voor het versterken van het stelsel voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) is daarom uitgesteld naar 2024.

Overige onderwerpen

Wet digitale overheid:

  • samen met gemeenten en waterschappen werken aan digitale toegankelijkheid van overheidsinformatie;

n.v.t.

  • De Wet digitale overheid (Wdo) is aangenomen maar artikel 17 b (dat over IBT gaat) zal niet in werking treden. De minister onderzoekt de mogelijkheid van een centrale toezichthouder.
  • voorbereiden toezichtstaak Gedeputeerde Staten.

n.v.t.

  • Idem.
  • Voorbereiden thematische (steekproef)onderzoeken;

groen

  • De provinciale toezichthouders van de domeinen Gebouwd erfgoed en archeologie en Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) hebben in september 2022 een gesprek gevoerd in gemeente Westerkwartier. Dit heeft geresulteerd in een onderzoek naar informatie-uitwisseling tussen gemeente en provincie en in het expliciet opnemen van wettelijke taken in de uitvoeringsprocessen. Dit onderzoek is in 2023 afgerond. Daarna is deze aanpak opgenomen in het maatwerktoezicht. Dat betekent dat jaarlijks per gemeente wordt onderzocht of het onderwerp in het maatwerktoezichtplan moet worden opgenomen.
  • Stilstaan bij het lustrum van het Groninger maatwerktoezicht;

groen

  • Het eerste lustrum van de Groninger maatwerktoezicht is gevierd in een drietrapsraket:
  1. Een feestelijke lustrumviering in Atrium en Statenzaal op 1 juni 2023 met alle medewerkers van gemeenten en provincie die zich in de afgelopen jaren hebben ingezet voor Interbestuurlijk Toezicht (IBT).
  2. Het in samenwerking met gemeente Westerkwartier organiseren van een deelsessie over IBT en vaarrecreatie voor het VNG-congres op 13 juni2023. Deze middagsessie was snel volgeboekt en kreeg een hoog waarderingscijfer van de deelnemers.
  3. Een congres over het Groninger maatwerk-IBT en verbinding met de Agenda Toekomst van het Toezicht (ATT) op 16 november. Georganiseerd in samenwerking met het ministerie van BZK en de VNG. Het congres werd goed bezocht en was een doorslaand succes.  

groen

  • In Groningen werken we op veel punten conform de uitgangspunten van de Agenda Toekomst van het Toezicht (ATT).
    Het congres op 16 november 2023 in het kader van lustrum van het Groninger maatwerktoezicht is samen met het programmateam ATT en deVNG vormgegeven. In het congres is aandacht besteed aan de theoretische uitgangspunten van de ATT die in onze provincie met succes worden toegepast.

Bijdrage Verbonden partij IPO aan beleidsdoel

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

N.v.t.

Bijdrage Verbonden partij SNN aan beleidsdoel

Prestatie

Voort-gang

Toelichting

N.v.t.

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2024 11:06:51 met de export van 05/22/2024 11:03:14